Avropaya səyahət

Sehrli Lüksemburq

2018/12/26 / 200

Nərmin Əsəd.

Lüksemburqun Böyük Hersoqluğu Alman və Latın mədəniyyətlərinin kəsişməsində yerləşən Belçika, Fransa və Almaniyadakı Benelux yaxınlığında dənizkənarı bir ölkədir. Bu, dünyanın ən böyük Hersoqluğudur və Avropa İttifaqına üzv olmuş dövlətlərdən ikinci ən kiçik üzvdür. Müvəffəqiyyət qazanmış polad sənayesi, maliyyə və yüksək texnologiya ilə Qərbi Avropanın qəlbində strateji bir mövqedə olan və  ölçüsünə görə gözlədiyinizdən daha təbii gözəlliyə sahib və dünyada ən zəngin üç ölkədən biri olan Lüksemburq, çox yüksək yaşayış standartlarına malikdir və qiymətləri də uyğundur!

Lüksemburq şəhəri 963-cü ildə yaradılıb və onun strateji mövqeyi böyük bir tale vəd edirdi. Lüksemburq Qərbi Avropanın kəsişməsindədir və yüksək şəkildə gücləndirilmişdir, şəhərin ən ayrılmaz hissəsi olan geniş şəhər divarlarını və qüllələrini hələ də görə bilərik. Lüksemburq əsas mövqeyinə görə Belçika, Hollandiya, Almaniya və Fransaya qədər uzanan geniş bir ərazini əhatə edən bir Hersoqluğa ayrılmışdır.

Lüksemburq çoxdilli bir millətdir. Lakin əksər ölkələrdən fərqli olaraq, dil istifadəsi adətən yerli coğrafiya ilə deyil, sosial vəziyyətlə tənzimlənir. Lüksemburq bir çox Fransız sözlərini birləşdirən alman dili - milli dildir. Bu dil yerli əhalinin yarıdan çoxu tərəfindən danışılır və bu dil televiziya və radio yayımlarının əsas dilidir.

Ənənəvi yeməklər böyük ölçüdə donuz və kartofa əsaslanır, Alman və Mərkəzi Avropa yeməklərinin təsiri inkar edilə bilməz. Qeyri-rəsmi milli yemək  göbələk və ya qaynadılmış böyük lobya ilə birlikdə servis edilən donuz boyunudur. Əgər şansınız olsa, Gromperekichelchen (Kartof peçenyesi) – soğan və cəfəridən ibarət qızardılmış şəkərli kartof tortunu mütləq sınamalısınız . Bu tipik olaraq yarmarka və festivallar kimi açıq tədbirlərdə servis edilən olduqca ləzzətli və soyuq qış günlərində xüsusilə gözəl qəlyanaltıdır. Bir çox restoranda isə yerli yeməklər daha çox Fransız mətbəxinə uyğundur. İtalya mətbəxi 1960-cı ildən bəri burada məşhurdur. Evdə yeməklərin hazırlanması Ketty Thull reseptlərindən çox təsirlənmişdir və bu kitab 2-ci Dünya Müharibəsindən bəri Lüksemburqda ən çox satılan yemək bişirmə kitabıdır. Lüksemburqun şərqindəki Moselle vadisinə məxsus Lüksemburq ağ şərabları arasında Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner və Elbling daxildir. Payız ayında Moselle çayı ətrafındakı kəndlərdə şərab dadma festivalları təşkil edilir. Gənclər yerli və ya idxal olunan pivə içmək məcburiyyətindədirlər. Lüksemburq bir çox pivə zavoduna sahibdir, eyni adlı kəndə məxsus Diekirch , Bofferding, Battin və Mousel ən populyardır. Yeməkdən sonra həzm üçün Lüksemburqlular eau-de-vie içməyə üstünlük verirlər. Ən çox istifadə edilənlər Mirabelle və Quetschdir. Hər ikisi də taxıldan hazırlanır və çox güclüdür! Bəzən bunlar bəziləri üçün bir az daha dadlı ola biləcək qəhvələrin tərkibində içilir.

 Azərbaycan vətəndaşlarının bu əsrarəngiz ölkəyə səfər etmək üçün viza müraciətlərinə CAPAGO şirkəti tərəfindən idarə olunan  fransız viza mərkəzində baxılacaq.